Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΗΡΑΣ"

    Την περασμένη Τρίτη 17 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Θήρας και γύρω Νήσων παρευρέθη ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Θήρας, σε συνάντηση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου συμμετείχαν οι Υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης, οι δήμαρχοι των νήσων Θήρας και Μυκόνου, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και τα προεδρεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με θέμα τη στέγαση – σίτιση των εκπαιδευτικών στα αντίστοιχα νησιά.
    Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Θήρας και γύρω νήσων, σε  συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΔΟΕ και τον Δήμο Θήρας , αρχικά ενημέρωσε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σαντορίνης και τις άθλιες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί όσον αφορά τη στέγασή τους, διευκρινίζοντας πως δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο  τα υπέρογκα ενοίκια που τους ζητούνται και το υψηλό κόστος ζωής  που είναι δυσανάλογα με τον μισθό του εκπαιδευτικού, αλλά  κυρίως η έλλειψη στέγης λόγω της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης  πολλών καταλυμάτων του νησιού, χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις για τουριστική αξιοποίηση, δυνατότητα που τους δίνεται μέσω της airbnb.  Αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υπομένουν κάθε χρόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υποβάλλονται σε τεράστια έξοδα προκειμένου να παρουσιαστούν και να τοποθετηθούν στα σχολεία που καλούνται να υπηρετήσουν και τέλος στην αφερέγγυα στάση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συνεχώς «τάζει» αλλά ποτέ δε διορίζει.
    Κατόπιν, παρέθεσε τις πάγιες προτάσεις του Συλλόγου Θήρας και γύρω Nήσων για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα:
Να εφαρμοστεί ο ήδη ψηφισμένος νόμος που περιορίζει τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση καταλυμάτων μέσω της εταιρείας airbnb και την αμετροέπεια που προκαλεί στο θέμα της στέγασης.
Τη δημιουργία - ανακατασκευή καταλυμάτων στις περιοχές Καμάρι και Βουρβούλου όπου ο Δήμος διαθέτει οικόπεδα.
Τη διάθεση κτισμάτων του ΥΠΕΘΑ σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς οι αξιωματικοί κάνουν χρήση μόνο  τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διάθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών κονδυλίου «ειδικού σκοπού» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μίσθωση κατοικιών και εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017 που προβλέπουν τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των εκπαιδευτικών από Δήμους ορεινών και νησιωτικών περιοχών (αναδρομικά και για φέτος) με την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών και αφού βεβαίως δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος.
Την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας προκειμένου να μην είναι απαραίτητη η παρουσία των εκπαιδευτικών στη Σύρο και  έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αφορούν την παρουσία τους στις σχολικές μονάδες που τοποθετούνται.
Τέλος, επισήμανε την ανάγκη μόνιμων διορισμών εδώ και τώρα.
    Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος Θήρας δεσμεύτηκε να παραχωρήσει έως και 500.000€ από τον νέο προϋπολογισμό για την ανακατασκευή- δημιουργία καταλυμάτων που θα φιλοξενούν εκπαιδευτικούς με ένα υποτυπώδες ενοίκιο, εφόσον η πολιτεία  αποστείλει τους αρμόδιους μηχανικούς και προχωρήσει στις απαραίτητες εγκρίσεις για την διεκπεραίωση του έργου. Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΘΑ  κ. Δρίτσας δεσμέυτηκε ότι εντός ολίγων ημερών θα διευθετηθεί το ζήτημα της σίτισης των εκπαιδευτικών από την τοπική λέσχη αξιωματικών με  ελάχιστο αντίτιμο και θα αποσαφηνιστεί η δυνατότητα χρήσης των κτισμάτων του στρατοπέδου από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, όσον αφορά το θέμα της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017 η κυβέρνηση συνεχίζει ανεύθυνα να πετάει το μπαλάκι της οικονομικής ενίσχυσης στους Δήμους μεταθέτοντας σ’ αυτούς τις ευθύνες που η ίδια έπρεπε να έχει αναλάβει από την αρχή. Ακόμη, ο υπουργός  Παιδείας κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε πως θα υλοποιήσει το πάγιο και χρόνιο αίτημα του συλλόγου Θήρας και γύρω Νήσων για  ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας.
    Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ο σύλλογος Θήρας και γύρω Νήσων συμμετείχε στη συνάντηση, περιέγραψε την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σαντορίνης και πρότεινε συγκεκριμένες  λύσεις  στα αντίστοιχα προβλήματα. Περιμένουμε Δήμος Θήρας και κυβέρνηση να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν. 


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.